Monday, September 23, 2013

Voila le Quilt!

Μου πήρε οκτώ μήνες, μα τα κατάφερα!

Δεν έχω καμιά τρελή ραπτομηχανή, ούτε και με λες εξπέρ στη ραπτική. Αφού όμως ήθελα πολύ να φτιάξω ένα quilt για τη λατρεμένη μου ανηψούλα, ε, έπρεπε κάπως να τα καταφέρω. Ξεκίνησα τον προηγούμενο Φεβρουάριο και με τα πολλά, πολλά επίσπευσα τις διαδικασίες τον τελευταίο μήνα για να μπορέσω να της το έχω έτοιμο για δώρο για τη βάπτισή της.











Είναι ένα χρονοβόρο και αρκετά δύσκολο project γιατί απαιτεί ακρίβεια στην αρχική ένωση των κομματιών (patchwork). Χρησιμοποιήσα προ-κομμένα κομμάτια βαμβακερού υφάσματος που έχω προμηθευτεί εδώ και καιρό από το The Cotton Patch, για διάφορα projects μου. Εκεί βρίσκει κανείς τα πάντα για το quilting.
Μια Πολλές βόλτες στο κέντρο με οδήγησαν τυχαία στην έυρεση βαμβακερής βάτας, που είναι ιδανική νομίζω, αφού το παπλωματάκι είναι παιδικό. Συνήθως βρίσκει κανείς συνθετική βάτα. Το ρέλι είναι από σατέν, που τελικά ήταν πολύ καλή επιλογή, αφού έτοιμο βαμβακερό ρέλι δεν έβρισκα σε αυτό το πάχος, ενώ το σατέν δεν ξεφτίζει, που το κάνει ιδανικό και αποφεύγεις και το χειροποίητο στρίφωμα(ούτε να το σκεφτώ!). 

Οι παρακάτω οδηγίες δίνουν σχηματικά και περιληπτικά τον τρόπο που μπορεί να γίνει έυκολα το στάδιο της σύνδεσης.
-Επιλέγουμε το σχέδιο-ράβουμε ανα σειρά πρώτα και τέλος ενώνουμε τις σειρές, έτσι ώστε να αφήσουμε δύο μισά υφάσματα στο τέλος, που θα ενωθούν και αυτά. Αυτό γίνεται, για να ελαχιστοποιούνται τα περιθώρια "στραβού" δεσίματος. Φυσικά, σιδέρωμα σε όλες τις φάσεις.

Να εξηγήσω, πως σε αυτό το στάδιο παρέμεινε για πολύ καιρό το -wanted to be- quilt μου.

Το quilting, το γάζωμα, δηλαδή που δίνει αυτό το καπιτονέ στοιχείο, μπορεί να γίνει λίγο εκνευριστικό, αν δεν έχεις την κατάλληλη μηχανή. Εγώ δεν την είχα, αλλά αφού δεν ήθελα σώνει και ντε να κάνω ένα περίτεχνο σχέδιο(δε μπορούσα καλέ), η ταπεινή (μα αποτελεσματική) ραπτομηχανούλα μου αρκούσε.
Χρησιμοποίησα τη μέθοδο με την χαρτοταινία που βρήκα εδώ και αυτό απλοποίησε τα πράγματα αρκετά.
Έφτασα λοιπόν στη φάση που έχω ένα σάντουιτς με ένα σκέτο υφασμα(το πίσω μέρος), τη βάτα, και το patchwork μου που έχουν δεθεί μεταξύ τους με το καπιτονάρισμα σε σχήμα ρόμβου που επέλεξα. Σε αυτό το στάδιο -και τελευταίο-έρχεται το ρέλιασμα. Αφού έκοψα το ύφασμα ή βάτα που περίσσευε ή στράβωνε το σχήμα μου, καρφίτσωσα το ρέλι γύρω-γύρω, διαμορφώνοντας τις γωνίες (αυτό το σημείο θέλει προσοχή, εγώ προτίμησα τη βοήθεια της πεθεράς που είναι γκουρού) και...βουαλά, ένα quilt έτοιμο.

Άντε και το επόμενο να είναι έτοιμο στο πεντάμηνο...

4 comments:

  1. Kαι μόνο για την 8μηνη υπομονή σου μπράβο! Σκοπεύεις να ξαναφτιάξεις, τώρα που πήρες τον αέραι ;

    ReplyDelete
  2. Σ'ευχαριστώ για το σχόλιο. Κάποια στιγμή σίγουρα αλλά όχι πολύ σύντομα!

    ReplyDelete
  3. Κατ αρχας διαλεξες πολυ ωραια υφασματα μπραβο για το γουστο σου και εχω παρελθον και τρελλα με τα υφασματα λογω βιοτεχνιας και μετα το εραψες τελεια πολυ ωραιο δωρο θα κανεις στην ανηψια σου , με εκανες να θελω να αρχισω κι εγω ενα, φιλιά!

    ReplyDelete
  4. Πολύ χαίρομαι που βρίσκω και κάποιον άλλο να ασχολείται με το quilting!!!Ωραίο το παπλωματάκι σου!!!Και'συ για το ανιψάκι σου!

    ReplyDelete

Your Comments Make Me Sunny and Happy!